Recenzie – De neînvins de Laura Hillenbrand

de_neinvins_mic

Descriere: In copilarie, Louis Zamperini a fost un delincvent incorigibil. In adolescenta, el si-a orientat spiritul rebel spre atletism, descoperindu-si un talent uimitor, care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Berlin. Dupa inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sportivul a devenit aviator. In luna mai a anului 1943, bombardierul sau s-a prabusit in Oceanul Pacific si Zamperini a supravietuit pe o barca de salvare vreme de 47 de zile. A urmat experienta de cosmar a lagarelor japoneze pentru prizonieri de razboi. La limita rezistentei, Zamperini a raspuns disperarii cu ingeniozitate, suferintelor cu speranta, brutalitatilor cu revolta. Soarta lui, triumfatoare si tragica deopotriva, avea sa atarne de firul tot mai subtire al vointei sale.

De neînvins este o marturie de neuitat a rezistentei mintii, corpului si spiritului uman, adusa stralucitor la viata de Laura Hillenbrand.

Recenzie: Am început această carte cu o oarecare urmă de neîncredere. Știam că e o biografie, știam că nu sunt o mare fană a cărților fără dialog și știam că există posibilitatea să nu-mi placă, dar totuși, am zis că merită o șansă.

Cartea ne spune povestea lui Louis Zamperini, o legendă în lumea sportului. În primele pagini ne este prezentat ca fiind un mic delicvent, ce fură de la vecini, dar care dă dovadă de o inteligență remarcabilă. Mai târziu, îndrumat de fratele lui, el învață să-și consume energia prin mici întreceri de alergat în curtea școlii. Acest hobby avea să se transforme într-o adevărată pasiune.

Louis a participat la multe concursuri de atletism, unde a fost clasat mai mereu printre primele locuri, dar Al Doilea Război Mondial a pus capăt planurilor sale, transformându-l în aviator. De aici n-a mai fost decât un singur pas până la a ajunge prizonier în lagărele japoneze.

Poveștile din lagăr sunt pline de cruzime, iar când în minte îți apare gândul că nu sunt doar povești, totul este de o mie de ori mai rău. Oamenii erau tratați ca niște animale, nici animalele nu meritau un astfel de tratament. Erau bătuți, înfometați și umiliți până când și ultima fărâmă de demnitate dispărea.

Laura Hillenbrand a scos la iveală adevărul despre greșelile făcute de japonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Greșeli intenționate, o încălcare voită a regulilor care a dus la moarte a multor prizonieri de război.

Sincer, până să citesc această carte, când se aducea vorba de acea perioadă, gândul meu zbura mai repede la Holocaust, la nebunia și nedreptățile lui Hitler. Știam foarte puține lucruri despre ce s-a întâmplat prin Japonia în timpul războiului deoarece la școală au fost atins foarte superficial acest subiect. Mă bucur că am citit această carte, m-a ajutat să clarific lucrurile care-mi erau confuze și, totodată, am aflat multe lucruri pe care nu le știam.

Vă recomand De neînvins. Pe lângă povestea incredibilă a lui Louis, veți avea parte și de o scurtă lecție de istorie. Mulțumesc mult librăria online Libris.

„Zguduitoare. […] Fascinanta. […] Cartea lui Hillenbrand este atat de cinematografica, iar evenimentele pe care le descrie atat de incredibile, incat nu indraznesti sa-ti dezlipesti ochii de pe pagina.” – PEOPLE

Un gând despre &8222;Recenzie – De neînvins de Laura Hillenbrand&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s