Recenzie – Nume de cod: Verity de Elizabeth Wein

nume-de-cod-verity_1_produs

Descriere: Un avion spion britanic se prabuseste pe teritoriul Frantei ocupata de nazisti. Pilotul, o tanara, si pasagera care o insotea erau cele mai bune prietene. Una dintre ele a scapat ca prin urechile acului, cealalta a pierdut lupta chiar inainte de a o incepe.

Cand „Verity” e arestata de Gestapo, este sigura ca nu are nicio sansa. Ca agent secret capturat pe teritoriu inamic, traieşte cel mai crancen cosmar al oricarui spion. Nazistii care o interoghează ii pun in fata o alegere simpla: ori isi destainuie misiunea, ori suporta o executie sinistra.

Vor obtine adevarul de la ea. Insa nu va fi cel la care se asteapta ei.

In timp ce-si intretese complex marturisirea, Verity isi dezvaluie trecutul, cum s-a imprietenit cu Maddie, pilot de avioane, si in ce conditii a parasit-o pe Maddie in epava avionului prabusit. Pe fiecare noua bucatica de hartie, Verity se luptăa pentru viata ei, expunandu-si vederile despre curaj si esec, ca si speranta nebuneasca de a se intoarce, totusi, acasa.

Dandu-si la schimb secretele va fi oare de ajuns ca s-o salveze din ghearele unui dusman nemilos si crud? Sfasietoare si magistral scrisa, Nume de cod, Verity este povestea unei prietenii de neuitat, infiripata sub auspiciile raului suprem.

Recenzie: Și mă întorc la cuvântul care, nu de mult, mi-a stârnit o mulțime de sentimente: războiul. Dacă data trecută „vina” aparținea Hoțului de cărți, acum în prim plan este Verity. Această carte nu este îmbrăcată în cuvinte frumoase, în metafore, autoarea nu încearcă să înfrumusețeze povestea, vrea pur și simplu să ne spună adevărul, adevărul crud a ceea ce înseamnă războiul: pierdere, suferință, curaj și speranță.

Ceea ce are în plus această carte este legătura de prietenie dintre cele 2 fete: spioana Queenie și pilotul Maddie – Verity și Kittyhawk. O prietenie atât de sinceră într-o lume plină de minciuni,  umbrită de Al Doilea Război Mondial.

tumblr_m9qwfspL1Q1rsepopo1_500

Verity ne distruge imaginea pe care ne-o făcusem noi despre capturarea și pedepsirea spionilor, ne demonstrează că ceea ce ne închipuiam nu-i nici aproape de adevăr. Ea este unul dintre spionii prinși și obligați să dezvăluie toate detaliile pe care le știe: locuri, orașe, date, misiuni, nume…Simplitatea și nonșalanța prin care își scrie povestea m-au surprins. Eram furioasă deoarece ceilalți suportau torturile și nu dezvăluiau nimic, iar ea îi trăda pe toți, dar după 10-15 pagini în minte mi-a pătruns alt gând și am devenit conștientă de inteligența și măiestria ei. Astfel am început să o admir și să trăiesc alături de ea, să fiu martora unei povești incredibile ce merită spusă și ascultată. Cred că Verity este un personaj puternic și curajos, iar deasupra acestui curaj este presărat și un gram de nebunie. Am adorat felul în care a transformat o discuție, aparent simplă, într-o discuție plină de mesaje și lucruri transmise discret, m-a făcut să devin mai atentă la detalii. Într-o anumită măsură caracterul lui Verity mi-a adus aminte de Rose din Academia Vampirilor și asta m-a făcut să o îndrăgesc și mai mult.

Maddie, sau Kittyhawk, este tipul de prietenă pe care oricine și l-ar dori. Fiind femeie într-o lume a bărbaților, ea se confruntă cu multe obstacole pentru a-și atinge scopul: acela de a fi pilot. Însă ea nu s-a dat bătută și a perseverat până a reușit și toate astea au făcut-o mai puternică, destul de puternică pentru a-i fi alături lui Verity.

“It’s like being in love, discovering your best friend.”
― Elizabeth Wein, Code Name Verity

Nume de cod: Verity este o carte făcută din mii de bucățele, iar puse împreună formează o poveste înduioșătoare despre loialitate.Dacă n-ar fi specificat autoarea la sfârșit că este o ficțiune, aș fi ajuns să cred că am pus mâna pe scrierile lui Verity și jurnalul lui Maddie. :)) Mulțumesc Editura Epica pentru șansa de a citi această carte!

Un gând despre &8222;Recenzie – Nume de cod: Verity de Elizabeth Wein&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s