Recenzie ~ Memoriile unei gheișe de Arthur Golden

ImagineDescriere:  Bestseller international, numarul 1 in topurile din Europa si America, vandut in peste 4 milioane de exemplare si tradus in peste 35 de limbi. Ecranizarea romanului poarta semnatura regizorului Rob Marshall si a primit in 2006 un premiu Globul de Aur, 3 premii Oscar si 3 premii Bafta.

Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, dupa traditia japoneza. Un tip uman la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale. Sau poate doar o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul artelor lumesti.

Chiyo, o fata dintr-un sat de pescari, este vanduta unei okiya pentru a fi initiata in artele gheiselor. Ritualurile seductiei sunt nenumarate, intr-o lume al carei esafodaj se sprijina pe culorile unui chimono, pe dezgolirea unei cefe pictate, pe licitarea virginitatii unei adolescente sau pe teserea unei intrigi de budoar. Sayuri, pe numele ei de gheisa, ajunge sa stapaneasca destine, sa detina secrete si sa construiasca un imperiu al erotismului ritualic.

Recenzie : Această carte a fost o experiență nouă pentru mine , până acum n-am mai citit cărți scrise de autori asiatici. Totuși , presupun că vă întrebaţi cum am ajuns să citesc această carte. Totul a pornit de la film , mi-a plăcut atât de mult încât mi-am dorit să aflu mai detaliat întreaga poveste . Şi de unde puteam să aflu mai multe dacă nu din carte?

În primul rând vreau să încep cu a vă spune că gheișele NU sunt prostituate . Chiar și cuvântul „gheișă” se traduce artist sau persoană a artelor . Ele țin companie bărbaților , îi fac fericiţi prin dansurile lor , îndemânarea lor în cântatul la diferite instrumente , mai ales prin conversaţiile lor şi prin felul lor de a întreţine atmosfera .

„Ne traim viata ca apa care curge la vale, mergand intr-o directie, pana ne izbim de ceva care ne forteaza sa gasim un nou curs. „

Prin intermediul acestei cărţi facem cunoştinţă cu Chiyo , o fată de 9 ani , destul de isteaţă pentru vârsta ei şi cu nişte ochi gri-Imaginealbăstrui neobişnuiţi . După ce ea şi sora ei sunt vândute , Chiyo ajunge sclavă la o casă de gheişe din Gion , iar sora ei mai mare ajunge la o casă săracă de prostituate . Ele plănuiesc să fugă, dar Chiyo este prinsă şi drept pedeapsă nu se mai duce la şcoală , spunându-i-se că va rămâne doar o sclavă şi niciodată nu va ajunge o gheişă. La toate astea se mai adaugă şi gheişa casei , Hatsumomo , care-i face viaţa un calvar . Puţin mai târziu îşi dă seama că nu mai are pe nimeni , este singură pe lume , dar într-o zi un bărbat îi arată bunătate , văzând-o plângând , îi alină durerea şi îi arată că mai există umanitate în această lume . Datorită acestui om , Chiyo decide că va da tot ce-i mai bun din ea pentru a deveni o ghişă de succes.Vă las pe voi să aflaţi dacă va reuşi să-şi atingă ţelul.

 „Inima se stinge intr-o moarte usoara, lepadand fiecare speranta ca frunzele….pana cand intr-o zi nu mai ramane nici una. Nicio speranta. Nimic nu mai ramane.”

Cât pot să iubesc cartea asta , datorită ei am început să iubesc Japonia şi tot ce ţine de cultura japoneză. De asemenea , am apreciat foarte mult stilul autorului , Arthur Golden , care se vede că a depus foate mult efort pentru a scrie această carte . Inseamnă ceva , să fii englez şi să scrii la persoana 1 din perspectiva unei tinere gheişe.

Recomand această carte tuturor celor care sunt interesaţi să descopere mai multe istoria şi cultura japoneză, să se lase împresionaţi de viaţa gheişelor şi de splendoarea lor , dar şi celor care doresc scape de stresul zilnic şi să se lase purtaţi într-o altă lume cu reguli complet diferite.

3 gânduri despre &8222;Recenzie ~ Memoriile unei gheișe de Arthur Golden&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s